Nedávno jsem do IG stories dávala fotku svého zdařilého pokusu o veganské koláče a překvapilo mě, kolik lidí si napsalo o recept. A tak jsem si řekla, že ho rovnou hodím na blog. 🙂

Přestože nejsem vegan, veganské jídlo jím opravdu často, protože mi chutná a navíc se po něm cítím skvěle. Čtu teď knížku Je možné žít 150 let? od ruského učitele a léčitele Michaila Tombaka, a ta mě přivedla k podstatným změnám ve stravování. Nedržím se jeho rad na 100%, ale i tak jsem kombinaci potravin dost přehodnotila a některé z jídelníčku úplně vyřadila. Doporučuju přečíst!

Tyto koláče jsou velmi jednoduché a jsou nejen veganské, a tudíž bez laktózy, ale také se sníženým obsahem lepku a odpovídají dělené stravě. Jelikož můj syn nejí ovocné koláče a zbytek rodiny ano, pekla jsem rovnou dva. Oba mají stejný základ těsta.

 

Budete potřebovat:

Hrnek celozrnné pohankové mouky (seženete třeba v drogerii Rossmann)

½ hrnku špaldové mouky

1/3 prášku do pečiva

½ hrnku přírodního cukru (můžete přidat i vanilkový)

2 vrchovaté lžíce kokosového oleje (pokud je tekutý, tak 4)

200 ml Mandlová alternativa smetany (vyrábí třeba EcoMil)

Cca 1 dcl vlažné vody (na rozředění těsta)

Vše smícháme do hladkého těsta.

Dále budete potřebovat hrnek lesních borůvek nebo jiného drobného ovoce na ovocnou variantu či ½ hrnku strouhaného kokosu v dobré kvalitě (v Rossmann mají moc dobrý v BIO kvalitě) na kokosovou variantu. Ovoce se dává rovnoměrně nahoru na těsto a kokos se vmíchá přímo do těsta.

Pečeme ve formě nebo na plechu vyloženém pečícím papírem cca 20 – 25 minut na 180 stupňů (při horkovzdušné troubě na méně). Já pekla ve formě a výška syrového těsta byla cca 2 cm. Pokud máte tenčí vrstvu na plechu, zkraťte dobu pečení.

 

Koláče měly doma takový úspěch, že jsem je musela péct druhý den znova.

♥♥♥

2 komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *