Minulý týden jsem po delší době prolítla obchody s oblečením a nakoupila pár nových kusů, a když jsem se nadšeně svěřovala kamarádce po telefonu se svými úlovky, řekla mi věc, která napadne asi spoustu lidí… „To je stejně divný, že nás to tak uspokojuje, přitom jsou to jenom věci, hadry. To by tak asi nemělo být ne?“ Znám spoustu lidí, kterým oblečení připadá povrchní a nakupování svršků je pro ně něco, za co se v podstatě stydí. Já mezi ně nepatřím. 🙂

 

Každý zdroj radosti je důležitý a vždy záleží na úhlu pohledu. Miluju hezké a hlavně pohodlné oblečení, ve kterém se cítím skvěle. Je mi naprosto jasné, že skvělý pocit pramení zevnitř, ale nevidím nic špatného, když své tělo, kterého si vážím, obalím do hezkých stylových věcí, ve kterých je mu dobře. A nebudeme si nic nalhávat, jsou situace, hlavně ty společenské, kdy se prostě člověk cítí lépe „dressed up“. Je to jako třešnička na dortu. Nemám vždy dobrou náladu a ráda si koupím něco hezkého jen tak pro radost. Těším se, jak mi to bude slušet. Samozřejmě, že vím, že je lepší odstranit zdroj náladovosti. Je ale také dobré umět si dopřát, co máme rádi. Oblečení je pro mě také samozřejmě jedna z forem sebevyjádření. Je to zábavná hra. Mám ho ráda. Už dlouho se neoblékám pro ostatní, ale pro sebe. Trendy sleduji jen pro inspiraci a volím to, v čem se cítím dobře. To, co rezonuje s mojí osobností. Nemrzí mě, že na něco nemám dost peněz nebo třeba postavu, kuráž. Vím totiž, že to nutně nepotřebuju. To mi připomíná, že ve dvaceti jsem si myslela, že když nemám džíny Replay, tak jsem úplná nula.

 

Samozřejmě se nakupování oblečení a vlastně čehokoliv může zvrtnout v něco nezdravého, stejně jako každá vášeň. Je velký rozdíl, jestli utrácením za cokoliv naplňujete vnitřní prázdnotu a navíc nebezpečně prohlubujete propast v rodinném rozpočtu, anebo jestli nakupujete pro radost a vlastní pohodlí s tím, že rozházené kačky investujete do sebe, přičemž to nikoho v podstatě nebolí. A že byste měla šetřit? Důležitá je rovnováha. Něco dát stranou, a něco si dopřát. Obojí pro dobrý pocit.

 

Oblečení, ale i jiné věci nakupujete nezdravě pokud:

  • Děláte to, aby ostatní viděli. Aby vaše ego dostalo nažrat. Aby vás obdivovali. Oblečení určuje vaši sebehodnotu. Tady je důležité si uvědomit, že tohle nemáte zapotřebí. Chce to zapracovat na sebelásce. Proč se nemáte rádi?
  • Utrácíte víc, než vyděláte, než máte k dispozici, prostě víc, než si můžete dovolit. Zadlužujete se. Ale nemůžete si pomoct. Co si tím kompenzujete?
  • Je to váš jediný zdroj štěstí. Je to jako droga. Zabíjíte tím vlastní prázdnotu. To je pak smutné a je na čase vydat se úplně jinudy.
  • Věci jsou pro vás důležitější než dobré vztahy. Posedlost, jako každá jiná. Pocit neúplnosti.
  • Nemáte z toho radost, spíš výčitky. Neumíte se odměnit. Máte pocit, že si to třeba nezasloužíte. Kde se to přesvědčení vzalo?
  • Kupujete věci, které nevyužijete. Protože jsou prostě krásné. Nemůžete je tam za tu cenu nechat. Nechcete prohloupit. Třeba se jednou budou hodit. Čeho ve svém životě tolik litujete?
  • Hromadíte. Co kdyby se vám tohle a támhleto ještě někdy hodilo… Proč na tom tolik lpíte? O jakou jistotu jste v životě přišli? Co vám doopravdy chybí?
  • „Potřebujete“ to. Hledáte důvody, proč to musíte mít. Nalháváte si, že se něco změní, pokud budete mít to správné oblečení, mobil, auto, cokoliv… A jsme zase u sebehodnoty.

 

Já si prošla všemi těmito body. Některými opakovaně a mockrát. Některé se mě dotýkají doposud, i když už je umím rozeznat a řešit. Všechny pramení z nedostatku sebelásky a jsou to jen zbytečně drahé a neúčinné léky na duši. Začarovaný kruh. Ideální čas pro opravdu skvělou investici – terapii, která vás přivede zpátky k sobě. Když se tomu otevřete, Vesmír vám začne do cesty přihrávat to pravé pro vás. Ať už jsou to lidé, knihy, podcasty, on-line videa, kurzy nebo třeba jen nápad, uvědomění.

 

Teď už vím, že je jedno, jestli na sobě mám obyčejné triko a džíny anebo kašmírový svetr a sukni podle posledních trendů. Pořád jsem to já. Pořád stejně dobrá. Přesto mám hezké oblečení ráda a baví mě, a když mám náladu a možnost, kupuju si ráda hezké věci. Pro sebe. Zasloužím si to (všichni si to zasloužíme). Jsem za to vděčná. Ale nepotřebuju to.

 

 

Svetr: ONLY

Košile: Mango

Džíny: Lindex Sustainable Choice

Kabelka: Tommy Hilfiger

Boty: Tamaris

♥♥♥

3 komentáře

  1. Krasne napsane a moc hezke fotky. Je to pravda, tehdy jsme byly vychovavany jinak a pritom stacilo malo, aby se to zmenilo. O sebelasce se nemluvilo, to zavanelo egoismem, ted je to o neco lepsi. Jen se na nas vali instagram a skoro perfektni lidi (samozrejme s chybami). Ja si myslim, ze cim je clovek starsi, tim vice si Sam sebe vazi. A muslim si, ze nakupy v dobe „osobni krize“ jsou spatne nakupy – negativni Energie a stejne se toho zbavis, prtze ti to nebude vyhovovat. Moje osobni zkusenost.
    https://simplelivingstylebyvera.blogspot.com/
    Vera

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *