Miluju knížky na téma motivace a osobní rozvoj a posledních pár let čtu jednu za druhou. Moje knihovna jimi doslova přetéká a téměř všechny byly dobrou volbou a rozšířily mi obzory. Pouze pár z nich jsem nedočetla, ale kdo ví, možná se k nim jednou vrátím, až bude ten správný čas. Teď bych s vámi ale chtěla sdílet pár informací o knihách, které mi v životě pomohly posunout se o pěkný kus dál. Vybrala jsem pět, a přestože těch zlomových bylo víc, těchto pět knížek považuju za základ motivační knihovničky.

Už od malička jsem ráda četla. S dětmi však v mém životě nastalo období, kdy jsem byla přesvědčená, že na čtení nemám čas. Pak jsem se ale rozhodla, že číst budu, vypla televizi, položila mobil, vykašlala se na žehlení a začala číst. Nejdřív pár stránek večer před spaním a pak snad v každičké volné chvíli.

První motivační kniha, kterou jsem si přečetla na doporučení mojí kamarádky Evy byla kniha Tajemství od Rhondy Byrne (The Secret). Eva mi o ní mluvila několik let, než jsem se rozhoupala si ji přečíst a já jsem jí moc vděčná, že byla ve svém ponoukání tak neúnavná. Tato kniha v mém životě započala doslova transformační lavinu a donutila mě přehodnotit celý můj pohled na svět. Otevřela všem ostatním motivačním knihám cestu do mé knihovničky. Jakmile jsem ji dočetla, chtěla jsem další a další informace.

Musím ale napsat, že ze začátku jsem měla s knihou celkem problém a prvních pár stran jsem si říkala, že je to největší hovadina, co jsem kdy četla. Rozčilovala mě. Kniha je napsaná takovým tím americkým stylem, který dělá ze začátku trochu komedii. Když však překonáte prvních pár stran, od následujících kapitol se nebudete moci odtrhnout. V mém okolí už není moc lidí, kteří tuto knihu nečetli, případně neviděli stejnojmenný film. A všichni se shodujeme na tom, že už během čtení knihy se v našich životech začaly dít malé zázraky.

A nemůžu také nezmínit další díl této knihy s názvem Moc (The Power). Ten podle mě vše vysvětluje možná ještě lépe.

Další kniha, která mě posunula zas o kus dál byla kniha Metoda RUŠ aneb Já to mám jinak od Karla Nejedlého. O metodě RUŠ jsem poprvé četla v rozhovoru s Helenou Houdovou a pak jsem na zmínky o ní neustále narážela ještě minimálně další rok, než jsem se rozhoupala ke koupi knížky. Je velmi čtivě napsaná a všechno mi v ní dávalo smysl. Kromě praktické části, kterou jsem na sobě moc neuměla použít. Nicméně mě kniha přesvědčila přihlásit se na pětidenní kurz. Z kurzu, o kterém jsem natočila i video na svůj YouTube kanál, čerpám už několik let.

Pak jsem v jednom rozhovoru Josefa Hoanga uslyšela o knize Miluj svůj život od Louise L. Hay. Okamžitě mě zaujala a hned jsem si ji objednala. Tahle knížka vnesla světlo do míst, která jsem v sobě do té doby neotevřela. Louise Hay je skvělá a ukázala mi, že další věc, kterou ve svém životě potřebuju řešit, je sebeláska. Zvláštní je, že jsem tuto knihu měla doma už asi dva roky před oním rozhovorem z jednoho podomního výprodeje a zapomněla jsem na ni. Našla si ke mně cestu podruhé. Tu první jsem tedy dala mámě a od té doby jsem ji koupila ještě minimálně třikrát pro své kamarádky.

Další knížka, která sloupla další vrstvu nánosů bahna z mojí životní optiky je kniha Radikální odpuštění Colina C. Tippinga. Jak už název napovídá, je o odpuštění. Pro mě naprosto nový pohled na smysl negativních událostí v životě. Pomohla mi zbavit se pocitu oběti a přivedla mě k satori dýchání.

A jako poslední tip sem musím dát knihu, kterou jsem vlastně přečetla teprve nedávno. Jedná se o Hovory s Bohem od Neala Donalda Walsche. Teď už čtu třetí díl této trilogie a jsem naprosto nadšená. Jsou to velmi inspirativní knížky, ať už tomuto „neobvyklému dialogu“ uvěříte nebo ne. Našla jsem v nich odpovědi na spoustu otázek a opravdu hodně s nimi souzním.

Motivačních knih mám doma desítky a ráda se s vámi někdy příště podělím o další tipy. Tady jsem vybrala takové svoje srdcovky, prvních pět, které mě napadly. Knihy nakupuji velmi intuitivně a přicházejí ke mně vždy ve správný čas. Doslova vždy cítím, že tohle je kniha pro mě.

Nepřestává mě fascinovat, že když dva lidé čtou stejnou knihu, každý v ní vidí úplně něco jiného. Ráda proto knížky rozebírám se svou kamarádkou Evou, o které jsem mluvila už na začátku článku. Ač čtou dva lidi sejnou knížku, každý si z ní vezme něco jiného. Některé informace doslova blokujeme, jiné na nás silně působí. A zjistíte to až rozhovorem s někým, kdo čte zrovna to samé. To jen potvrzuje, že každý máme svoji optiku, svoje filtry a tím pádem i svou vlastní realitu.

Zajímalo by mě, jestli třeba také nemáte svoji pětku tipů na motivační knihy s tématem osobního rozvoje. Budu moc ráda, když mi je napíšete třeba do komentáře. Třeba se mnou taky nějaká zarezonuje.

Ivuš♥

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *